**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

11. 02. 2015. Međunarodnom saradnjom do rešavanja problema ilegalnih migranata

 

11. 02. 2015. Međunarodnom saradnjom do rešavanja problema ilegalnih migranata

Direktor srpske policije Milorad Veljović rekao je danas, prilikom obilaska Graničnog prelaza Kelebija, da problem ilegalne migracije nije samo problem Srbije i Mađarske već širi problem nekoliko zemalja Evropske unije koji se mora zajednički rešiti.

 

Veljović, koji je granični prelaz obišao sa direktorom mađarske policije Karoljem Papom, je naglasio da su u skladu sa dogovorom postignutim pre dva dana na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova dr Nebojšom Stefanovićem, pojačane aktivnosti policije na sprečavanju ilegalnih prelazaka mađarske granice i otkrivanju motiva prelazaka.

 

"Dogovorili smo se da pojačamo aktivnosti i sprečimo ove prelaske. Moramo se držati pravnih okvira svih zemalja i štititi prava svih građana - rekao je Veljović i posebno istakao dobru saradnju sa policijom Mađarske. – Danas je dogovoreno da se pojačaju prelazi, sutra dolazi 20 policajaca iz Nemačke, zajedno sa vozilima opremljenim termovizijskim kamerama, a uskoro u Srbiju stižu i Austrijanci koji će biti angažovani na prelazima ka Makedoniji gde je, takođe, veliki pritisak migranata – naglasio je Veljović.

 

 

11. 02. 2015. Međunarodnom saradnjom do rešavanja problema ilegalnih migranata

 

Direktor Veljović je izjavio da je na granici angažovano i 50 pripadnika Žandarmerije zajedno sa kolegama iz granične policije i policije iz Mađarske, koji su već danas u ilegalnom prelasku uhvatili devet osoba.

 

"Zajednička je konstatacija da ovo nije samo naš i mađarski problem, jer su ove dve zemlje tranzitne, odnosno ljudi koji prelaze granicu ih tako koriste - rekao je Veljović i dodao da 40 odsto ilegalnih migranata čine deca, da su do pre dva meseca ilegalni migranti uglavnom bila lica koja nisu imala od čega da žive, nakon čega je povećan broj pripadnika višeg sloja.

 

Direktor policije Mađarske Karolj Pap naglasio je da se povodom ovog problema mora reagovati na međunarodnom nivou, a rezultat toga treba da budu zajedničke mere i akcije.

 

Pap je ponudio srpskim policajcima boravak u centrima u kojima se termovizijskim kamerama nadgleda granica sa Srbijom što, po njegovim rečima, potpomaže i usmerava policajce da deluju tamo gde je neophodno u datom momentu.

 

Direktori Veljović i Pap zajednički su ocenili da krijumčari imaju veliku finansijsku korist, pa su u cilju otkrivanja i procesuiranja Srbija i Mađarska usaglasile aktivnosti na suzbijanju krijumčarenja.

 

Nakon Kelebije, Veljović i Pap su obišli i granični prelaz Horgoš-Reske.

 

11. 02. 2015. Međunarodnom saradnjom do rešavanja problema ilegalnih migranata