**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

10. 12. 2015. Otvoren sastanak eksperata država članica i partnera OEBS-a, u Beču

 

09. 12. 2015. Vučić i Stefanović razgovarali sa predstavnicima NSP-a

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić otvorio je danas u Beču sastanak eksperata država članica i partnera OEBS-a o mrežnim mehanizmima za borbu protiv terorističkih kidnapovanja i operacije oslobađanja taoca.

 

Nikolić je ukazao na značaj razvoja mreže eksperata u borbi protiv terorizma u uslovima narastajuće nesigurnosti na globalnom planu koje obeležavaju strani teroristički borci, migraciona kriza i nedužne žrtve terorističkih napada u svetu.

 

On je naglasio da prioritet mora biti jačanje međunarodnih napora u presecanju izvora finansiranja terorizma, gde kidnapovanje i takozvane „lake mete“ čine važan deo.

 

10. 12. 2015. Otvoren sastanak eksperata država članica i partnera OEBS-a, u Beču

 

Nikolić je podsetio na Ministarsku deklaraciju OEBS-a, usvojenu na Ministarskom savetu u Beogradu, kao i napore koje je Srbija uložila u oblasti borbe protiv terorizma tokom svog predsedavanja ovom organizacijom u 2015. godini.

 

„Ovi napori bili su usmereni na jačanje partnerstva sa UN, EU i drugim međunarodnim organizacijama i regionalnim akterima sa jasnim ciljem pomaka sa proklamovanih osuda terorizma ka preduzimanju konkretnih akcija u primeni Rezolucije SB UN 2133“, istakao je Nikolić.

 

On je dodao da će Srbija nastaviti da bude aktivan kontributor i kao član Trojke OEBS-a u 2016. godini i nakon toga, jer smatramo da ta organizacija može pružiti vitalni doprinos jačanju bezbednosti i poverenja u evroatlanskom i evroaazijskom prostoru.

 

Na nacionalnom planu, Nikolić je predstavio dostignuća u razvoju nove Nacionalne strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma Republike Srbije i unapređenjima koja uvodi, a koja će se operacionalizovati kroz budući Akcioni plan za njenu implementaciju.

 

Na dvodnevnom ekspertskom sastanku OEBS-a diskutovaće se i o nacionalnim organizacijama i mehanizmima međunarodne saradnje za upravljanje u slučajevima kidnapovanja, razvoju modaliteta za upotrebu ekspertske mreže u ovoj oblasti i razmeni nacionalnih operativnih iskustava u rešavanju talačkih kriza i slučajeva kidnapovanja.