**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

06.11. 2015. Danska podržava evropske integracije Srbije

 

06.11. 2015. Danska podržava evropske integracije Srbije

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić sastao se 6. novembra u Kopenhagenu sa v.d. šefa policije i zamenikom stalnog sekretara u Ministarstvu pravde Kraljevine Danske Johanom Kristianom Legartom.

 

Razmotrena su pitanja aktuelne migrantske krize, borbe protiv terorizma i podrške naporima Srbije i Ministarstvu unutrašnjih poslova u procesu evrointegracija.

 

Konstatovano je da bilateralna policijska saradnja ide uzlaznom linijom, da nema otvorenih pitanja i da su u poslednjih par godina postignuti odlični rezultati na unapređenju saradnje.

 

Buduću saradnju ne bi trebalo da se ograničiti samo na saradnju u okviru Evropol sporazuma, već dalje unapređivanje policijske operativne saradnje, posebno u oblasti krijumčarenja narkotika i efikasnog suzbijanja svih oblika kriminala.

 

Obostrano je potvrđena važnost međunarodne saradnje posebno u suočavanju izazovima poput tzv. „stranih boraca“ i tzv. sajber pretnji, odnosno visokotehnološkogkriminala.

 

Nikolić je istakao i važnost pitanja terorizma kako za region Zapadnog Balkana tako i za Evropu u celini, zbog čega je Republika Srbija već preduzela neophodne korake na nacionalnom i širem međunarodnom planu, koji uključuje predsedavanje OEBS-om ove godine.

 

U svetlu migrantske krize, istakao je velike napore koje Republika Srbija ulaže, imajući u vidu ekonomsku situaciju i nedostatak kapaciteta za smeštaj migranata u tranzitu.

 

Danska strana je izrazila podršku evropskim integracijama Srbije.

 

Nikolić je istakao spremnost Srbije da otvaranje pregovoračkog Poglavlja 24 čiji je nosilac Ministarstvo unutrašnjih poslova, čiji se Akcioni plan uveliko sprovodi.

 

Izneo je očekivanja da će se Poglavlja 32 i 35 otvoriti do kraja godine, a Poglavlja 23 i 24 u prvoj polovini naredne godine.