**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

09. 09. 2015. Stefanović i Aselborn obišli migrante kod autobuske stanice

 

09. 09. 2015. Stefanović i Aselborn obišli migrante kod autobuske stanice

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović obišao je danas, sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Velikog Vojvodstva Luksemburga Žanom Aselbornom, migrante u parku kod autobuske stanice u Beogradu i rekao da će Srbija nastaviti da bude dobar domaćin i da pomaže EU u pregledu i registraciji migranata, ali i da joj je u tome potrebna pomoć.

 

Stefanović je istakao da se situacija sa migracijama u Srbiji nastavlja skoro identičnim tempom kao i prethodne nedelje, da svakoga dana uđe između 2.500 i 3.000 ljudi, i u narednih dva do tri dana približno isti broj izađe iz zemlje.

 

„Srbija nastavlja da bude posvećena tome da bude dobar domaćin, ali isto tako i da pomogne Evropskoj Uniji oko registracije ovih ljudi, da pomogne oko njihovih pregleda u zdravstvenim centrima, u svemu ostalom što se od nas očekuje kao od zemlje koja hoće da se pokaže kao humana i istinski demokratska“, rekao je Stefanović.

 

09. 09. 2015. Stefanović i Aselborn obišli migrante kod autobuske stanice

 

Ministar Stefanović je naglasio da je sa ministrom Aselbornom razgovorao o pomoći koja je Srbiji potrebna u rešavanju ovog problema./p>

 

„Nama je potrebna pomoć i finansijska, a taj novac bi nam dobrodošao i za sve one ljude koji rade poslove na prihvatu, pregledima i na registraciji ovih ljudi, ali naravno i na jačanju kapaciteta Srbije da snažnije prihvati ove migrante“, naglasio je ministar.

 

On je ukazao da je veoma teško predvideti talas migracija s obzirom na to da dolazi zima i ocenio kao veoma dobro što je Evropska komisija donela neke konkretne poteze.

 

„Ja se nadam da ćemo već od ponedeljka moći da čujemo cifre za prihvat ovih ljudi u zemljama EU, a Srbija će naravno nastojati da bude dobra i u njihovom prihvatu i da im omogući transport do zemalja do kojih žele da idu, ali i da ih ovde u Srbiji smesti i ugosti kako to čini jedna normalna zemlja, koja hoće da pokaže da ni na koji način ne podržava bilo kakvu vrstu diskriminacije“, kazao je Stefanović.

 

09. 09. 2015. Stefanović i Aselborn obišli migrante kod autobuske stanice

 

Izrazivši očekivanje da će EU brzo reagovati jer je Srbija tranzitna država i, iako je spremna da preuzme deo svog tereta, ne može da bude sama u ovome, ministar je ponovio da Srbija očekuje pomoć i Evropske unije i snažnih evropskih država, kako bi migrantima bilo obezbeđeno sve što im je neophodno, ali i da bi se Srbija lakše izborila sa ovim problemom.

 

Ministar spoljnih i evropskih poslova Velikog Vojvodstva Luksemburga Žan Aselborn rekao je da je u razgovoru sa migrantima čuo da oni ne žele samo da odu u zemlje Evropske unije već i da ostanu u Srbiji.

 

09. 09. 2015. Stefanović i Aselborn obišli migrante kod autobuske stanice

 

„To znači da se u Srbiji osećaju prijatno, da ste vi dobri domaćini i to treba da vam služi na čast“, istakao je Aselborn.