**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

09. 07. 2015. Sastanak ministara pravde i unutrašnjih poslova u Luksemburgu

 

09. 07. 2015. Sastanak ministara pravde i unutrašnjih poslova u Luksemburgu

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas u Luksemburgu, na sastanku ministara pravde i unutrašnjih poslova, da Srbija, kao odgovorna država, koja poštuje zakone i međunarodne konvencije čiji je potpisnik, tražiocima azila i osobama koje su izrazile azilnu nameru pruža utočište, zdravstvenu i svaku drugu zaštitu.

 

„Štiteći našu granicu, mi posredno štitimo i granice EU. Sve mere koje smo do sada preduzeli pokazuju da prihvatamo svoj deo odgovornosti za upravljanje mešovitim migracionim tokovima i pokazujemo da kroz konkretne aktivnosti koje sprovodimo, kako unutar naše države, tako i kroz saradnju sa zemljama članicama Evropske unije, radimo sve da omogućimo migrantima svu pomoć koja im je neophodna“, naglasio je Stefanović.

 

Ministar je tokom današnjih sastanaka, sa više ministara unutrašnjih poslova država članica Evropske unije, ali i drugih država, izrazio da očekuje pomoć Evrope, zato što to nije pitanje koje se tiče samo Republike Srbije i njenih građana, već je Srbija zemlja kroz koju se migranti kreću kako bi došli do neke od zemalja zapadne Evrope.

 

09. 07. 2015. Sastanak ministara pravde i unutrašnjih poslova u Luksemburgu

 

Napomenuvši da najveći broj migranata pre dolaska u Srbiju prolazi teritoriju Evropske unije - Bugarsku i Grčku, Stefanović je istakao da su uporedo sa povećanim prilivom iregularnih migranata, pojačane kontrole na graničnim prelazima.

 

Prema njegovim rečima, tokom ove godine nameru za traženjem azila u Srbiji izrazilo je 41.864 ljudi, dok je zvaničan zahtev podnelo samo 388, a u centrima za azil dnevno ne boravi više od 400 osoba, dok su smeštajni kapaciteti predviđeni za oko 800 ljudi. Taj podatak, kako je rekao, jasno ukazuje da Srbija nije krajnja destinacija migrantima.

 

Ministar policije je precizirao da je u prvoj polovini 2015. godine na graničnim prelazima otkriveno 20.104 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, što je za oko 800 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

 

„U prvih šest meseci samo je u ilegalnom prelasku srpsko-mađarske granice sprečeno 7.633 lica i podneto je 7.083 prekršajnih prijava, što je tri puta više nego tokom cele 2014. godine“, rekao je Stefanović.

 

Srpski ministar policije sastao se u Luksemburgu i sa evropskim komesarom zaduženim za migracije i unutrašnje poslove Dimitrisom Avramopulosom, sa kojim je razgovarao o rešavanju pitanja lažnih azilanata. Dogovoreno je da se uloži više napora i da se snažnije i zajednički pristupi prevazilaženju ovog problema.

 

09. 07. 2015. Sastanak ministara pravde i unutrašnjih poslova u Luksemburgu

 

Ministar Stefanović imao je i bilateralni sastanak sa Žanom Aselbornom, ministrom spoljnih poslova, migracija i azila Luksemburga, koji je rekao da će pružiti punu podršku Srbiji u otvaranju pregovaračkih poglavlja sa EU.

 

09. 07. 2015. Sastanak ministara pravde i unutrašnjih poslova u Luksemburgu

 

Ukazavši da se pritisak na srpsku granicu pojačava iz meseca u mesec, Stefanović je tokom sastanka sa evropskim ministrima policije, istakao da je MUP Srbije pojačao policijske aktivnosti na ulaznim tačkama na teritoriju Srbije, prvenstveno na srpsko-makedonskoj granici, ali i na granicama sa Mađarskom i Bugarskom.

 

„U cilju što bolje zaštite zelenog pojasa angažovane su dodatne snage granične policije i Žandarmerije, uz svu raspoloživu opremu“, dodao je Stefanović precizirajući da je u tom pojasu prema Mađarskoj, Makedoniji i Bugarskoj raspoređeno više stotina policajaca, kao i da se tokom noći koristi oko 30 termovizijskih vozila i ručnih termovizija.

 

Zahvalivši kolegama iz Nemačke, Austrije i Mađarske na pomoći u ljudstvu i opremi za zaštititu srpske granice sa Makedonijom, Stefanović je izrazio očekivanje da će današnja konferencija pružiti jedinstven evropski odgovor na pitanja koji je zvaničan stav prema azilu, kao i kakva je politika prema ljudima koji u velikom broju dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja