**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

09. 04. 2015. MUP spreman za pregovore o Poglavlju 24

 

09. 04. 2015. MUP spreman za pregovore o Poglavlju 24

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beogradu sa savetnikom u Vladi Republike Srbije Frankom Fratinijem o pristupnom procesu Republike Srbije u Evropsku uniju, posebno Poglavlju 24 – pravda, sloboda i bezbednost.

 

„Ministarstvo unutrašnjih poslova spremno je da danas otpočne pregovore sa Evropskom unijom u sklopu Poglavlja 24, a treći nacrt Akcionog plana za to Poglavlje biće poslato uskoro na mišljenje Evropskoj komisiji“, istakao je Stefanović.

 

U poslednjih mesec dana, kako je naveo ministar policije, intenzivirana je komunikacija sa komesarom za unutrašnje poslove i migracije Dimitrisom Avramopulosom u cilju približavanja aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova na polju evropskih integracija.

 

Stefanović je dodao da je uspostavljen i mehanizam stalnih konsultacija između dva kabineta u cilju bolje informisanosti o naporima koje Vlada Republike Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova čine kako bi što skorije bili otvoreni pregovori o članstvu sa Evropskom unijom.

 

31. 07. 2014. Doniranje alkometara u okviru akcije „Kad pijem, ne vozim“

 

Kao važan argument za otvaranje pregovora, istaknuta je činjenica da Ministarstvo realizuje aktivnosti po Akcionom planu za Poglavlje 24 kao da je već usvojen.

 

„Veliki broj aktivnosti predviđeno je da bude realizovano do kraja 2015. godine, što pokazuje da rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova želi da posvećenim radom implementira sve standarde Evropske unije, koji će doprineti bezbednosti svih građana nezavisno od formalnog datuma otpočinjanja pregovora o članstvu i otvaranju pregovaračkog Poglavlja 24“, naglasio je Stefanović.

 

Fratini je istakao da je posvećenost procesu evropskih integracija i implementaciji pravnih tekovina Evropske unije, nezavisno od političke odluke za formalno otpočinjanje pregovora, pravi način i argument za ubrzanje donošenja odluke o otpočinjanju pregovora u sklopu pregovaračke grupe 24 od strane Evropske komisije i država članica Evropske unije.

 

Stefanović i Fratini složili su se da će u narednom periodu biti intenzivirani kontakti sa predstavnicima Evropske komisije u cilju predstavljanja rezultata Ministarstva unutrašnjih poslova i Vlade Republike Srbije u oblasti vladavine prava, kako bi u što kraćem vremenskom periodu i formalno otpočeli pristupni pregovori u sklopu Poglavlja 24 – pravda, sloboda, bezbednost.