**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

08. 12. 2014. Velika Britanija pruža punu podršku Srbiji na putu evropskih integracija

 

08. 12. 2014. Velika Britanija pruža punu podršku Srbiji na putu evropskih integracija

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović, u nastavku radne posete Londonu, razgovarao je sa stalnim sekretarom u Ministarstvu unutrašnjih poslova Velike Britanije Markom Sedvilom i direktorom Sekretarijata za evropska i globalna pitanja u Kabinetu premijera Ujedinjenog Kraljevstva Angusom Lapslijem, koji su istakli da Velika Britanija pruža punu podršku Srbiji na putu evropskih integracija.

 

Stefanović i Sedvil razgovarali su o reformama koje se sprovode u srpskoj policiji, ali i o borbi protiv korupcije, kriminala, terorizma, trgovine narkoticima.

 

Prema Stefanovićevim rečima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije obećalo je Srbiji stratešku pomoć na polju usavršavanja pripadnika naše policije i unapređenja naših snaga da brže i efikasnije pruže odgovor u borbi protiv korupcije i kriminala.

 

„Naš cilj je da vratimo policajce na ulice, u svaki deo našeg društva, jer ne želimo da policija sedi u kancelarijama, i to je model po kome je Velika Britanija poznata“, rekao je Stefanović istakavši da policija treba da funkcioniše na osnovu obaveštajnih podataka, a ne kao vojna struktura.

 

08. 12. 2014. Velika Britanija pruža punu podršku Srbiji na putu evropskih integracija

 

On je ukazao da će reforme koje se sprovode, ali i novi Zakon o policiji, koji bi trebalo da bude usvojen sledeće godine, omogućiti karijerno napredovanje, ali i veću efikasnost policije.

 

Stefanović i Sedvil razgovarali su i o narastajućoj pretnji od terorizma, a posebna tema razgovora bila je i borba protiv trgovine narkoticima.

 

„Ministarstvo unutrašnjih poslova, kao deo Vlade Srbije, pruža punu podršku koalicionim partnerima u borbi protiv Islamske države, ima za cilj da bude maksimalno sposobno i efektno u suočavanju sa ovom pretnjom“, rekao je Stefanović.

 

Osvrnuvši se na borbu protiv tržišta narkoticima, Stefanović je istakao da će srpska policija biti efikasnija i da će Ministarstvo nastaviti saradnju sa Velikom Britanijom, ali i drugim evropskim partnerima.

 

Posle sastanka sa direktorom Sekretarijata za evropska i globalna pitanja u Kabinetu premijera Ujedinjenog Kraljevstva Angusom Lapslijem, ministar Stefanović je istakao da Srbija mora nastaviti sa reformama, i da je to deo posla koji mi moramo da nosimo.

 

08. 12. 2014. Velika Britanija pruža punu podršku Srbiji na putu evropskih integracija

 

„Velika Britanija nastaviće da podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji, ali i po svim drugim strateškim pitanjima koja će omogućiti napredak našoj zemlji“, naveo je Stefanović.

 

Istakavši da Velika Britanija ohrabruje Srbiju na polju teških reformi koje sprovodi i koje su garancija bolje budućnosti naših građana, Stefanović je ukazao da su mu zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva preneli da žele da pomognu našoj zemlji da u narednom periodu bude snažnija, sposobnija u borbi protiv kriminala, korupcija, terorizma, ali i da istovremeno bude ekonomski jača i postane značajniji faktor na Balkanu.

 

Prema njegovim rečima, što borba Srbije protiv kriminala i korupcije bude intenzivnija i jača, to će predstavljati veće ohrabrenje svim stranim investitorima, pa i onima iz Velike Britanije, da ulažu u našu zemlju.

 

Stefanović i Lapsli razgovarali su i o učešću srpske policije u međunarodnima misijama, a ministar je ukazao da je Srbija spremna da poveća svoje učešće u njima.

 

Ministar Stefanović, tokom dana, posetio je i pripadnike Vatrogasne službe Južnog Velsa, koji je Sektoru za vanredne situacije MUP-a do sada donirala 23 polovna vatrogasna vozila, 26 hidruličnih razvalnih alata, 100 odela za rad sa opasnim i agresivnim materijama, 250 uniformi, 160 repariranih izolacionih aparata za disanje, osam repariranih dvodelnih i trodelnih lestava, četiri garniture vazdušnih jastuka za podizanje velikog tereta.