**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

08.10.2015. Stefanović: EU da pripremi plan za zbrinjavanje migranata

 

08.10.2015. Stefanović: EU da pripremi plan za zbrinjavanje migranata

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je večeras u Luksemburgu da se Republika Srbija i dalje suočava sa velikim izbegličkim talasom i da očekuje od Evropske unije da što pre pronađe sveobuhvatno rešenje i pripremi plan za zbrinjavanje migranata.

 

Ministar Stefanović je na Konferenciji o izbeglicama i migracionim tokovima istočnog Mediterana i zapadnog Balkana, na kojoj je učestvovao zajedno sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, istakao da je samo tokom septembra u Srbiji registrovano oko 54.000 migranata.

 

Prema njegovim rečima u Srbiju svakodnevno stiže između 4.000 i 6.000 migranata, a od početka godine kroz našu zemlju prošlo je skoro 200.000 ljudi.

 

“Važno je što pre dati odgovor na pitanje šta će se dogoditi sa onima koji ne ostvare pravo na azil u zemljama EU, kao i na koji način i gde ih vraćamo. Srbija nije u mogućnosti da kaže - da, prihvatićemo sve koje nam vraćaju u zemlju, jer su svi koji su stigli do Nemačke balkanskom rutom morali da prođu kroz našu zemlju. Za nas nije prihvatljivo da budemo država u koju će se oni koji ne dobiju azil vraćati, a da mi nismo u mogućnosti da te ljude uputimo u zemlje u koje su ušli pre naše. U slučaju takvih odluka, moraćemo da preduzmemo sve neophodne mere kako bi zaštitili naše nacionalne i bezbednosne interese” naglasio je Stefanović.

 

Republika Srbija želi da bude partner, da sa zemljama EU radi na rešavanju krize, da pomogne u registraciji migranta, što na tranzitnom putu jedina i čini, ali želi da bude tretirana jednako i partnerski.

 

08.10.2015. Stefanović: EU da pripremi plan za zbrinjavanje migranata

 

Ne može se potcenjivati Srbija i nama nuditi neuporedivio manje pomoći u odnosu na naše komšije, koje rade neuporedivo manje od Srbije. Mi smo mi jedina zemlja koja radi detaljnu registraciju lica i pruža zbrinjavanje migranata, u skladu sa standardima EU članica. Moram naglasiti da to nije adekvatna i stimulativna politika za naš dosadašnji rad i trud” poručio je Stefanović.

 

Ministar je istakao da Evropska unija mora dati jasan odgovor na pitanje koliko migranata Evropa može da primi, koliko njih će moći da se nastani u EU, kao i na pitanje ko su ekonomski migranti i koji su kriterijumi koji ih odvajaju od onih koji imaju pravo na azil.

 

„Želimo odgovor šta je politika EU po tom pitanju i ne možemo dozvoliti da Srbija bude talac u datoj situaciji, kada jedan deo Evrope propušta migrante, a drugi deo se ograđuje od njih i pokušava da ih zaustavi“, ukazao je srpski ministar policije.

 

On je rekao i da naša država u prihvatnim centrima, oformljenim zbog migrantske krize, radi registraciju lica i omogućava efikasan pristup sistemu azila.

 

“Verujem da smo jasno pokazali da Srbija, iako je samo kandidat za članstvo u EU, može da bude ravnopravan igrač na evropskoj sceni. U skladu sa tim i shodno našim kapacitetima, spremni smo da preuzmemo deo tereta i odgovornosti u suočavanju sa ovim izazovom” zaključio je Stefanović.

 

08.10.2015. Stefanović: EU da pripremi plan za zbrinjavanje migranata