**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

07. 11. 2014. 180 godina čuvaju Srbiju

 

07. 11. 2014. 180 godina čuvaju Srbiju

Svečanom akademijom u Muzeju jugoslovenske kinoteke u Beogradu, uz zvuke himne, koji je izveo hor Kriminalističko policijske akademije obeleženo je 180 godina postojanja vatrogastva u Srbiji i 150 godina od osnivanja prve vatrogasne čete.

 

07. 11. 2014. 180 godina čuvaju Srbiju

 

Tim povodom, ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović zahvalio je vatrogascima na hrabrosti koju pokazuju svaki dan i dodao da su vatrogasci pravi heroji današnjice.

 

"Ovaj dan posvećen je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su pokazali kako se zaslužuje poverenje.Ovo je dan naših heroja koji svakodnevno izlažu svoj život opasnosti i složićete se za to je potrebna i posvećenost i hrabrost.

 

Hvala Vam za sve što činite kako bi u najtežim trenucima bili uz svoj narod.

 

 

07. 11. 2014. 180 godina čuvaju Srbiju

 

Pomoćnik ministra, načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić istakao je da je ponosan na pripadnike Vatrogasno spasilačkih jedinica posebno istakavši da su oni heroji 21.veka.

 

„Ovi ljudi su uvek tu kada je teško. Želim da se nikada više ne dogodi da izgubimo još jedan ljudski život“,istakao je on.

 

Posebni gosti na svečanoj akademiji bili se trojke Jasna, Mladen i Damjan Ševo, kojima su vatrogasci motornim sankama početkom februara, tokom mećave, dopremili specijalnu hranu za bebe.

 

07. 11. 2014. 180 godina čuvaju Srbiju

 

Vatrogasno spasilačake jedinice obeležavaju 7. novembar kao svoj Dan, jer je 1834. godine tadašnji ministar unutrašnjih poslova Đorđe Protić, po naredbi kneza Miloša Obrenovića, potpisao Uredbu o gašenju požara.

 

Prethodno je, u Kragujevcu, u noći između 6. i 7. novembra u velikom požaru izgorelo 11 dućana što je bio direktan povod da se počne sa regulisanjem pitanja zaštite od požara i preventive od izbijanja vatre.