**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

06.11.2015. Traženje azila nije rešenje, time se nanosi šteta i tražiocu i Srbiji

 

06.11.2015. Traženje azila nije rešenje, time se nanosi šteta i tražiocu i Srbiji

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas da traženje azila u zemljama Evropske unije nije rešenje koje će pripadnicima romske populacije pomoći da unaprede svoj socijalani status i da tim činom tražioci azila čine štetu sebi, ali i državi Srbiji.

 

Stefanović koji je sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke Akselom Ditmanom obišao romsko naselje „Plavi Horiznoti“ u beogradskoj opštini Zemun, istakao je da će ekonomski migranti koji traže azil u Nemačkoj, imajući u vidu promene propisa o azilu u toj zemlji, ukoliko im zahtev bude odbijen, biti brže vraćeni u Srbiju i da će im na neko vreme biti zabranjen ulazak u Šengen prostor.

 

„Nemačka je promenila pravila i ekonomski migranti koji odlaze u tu zemlju biće za nekoliko nedelja vraćeni. Više u toj zemlji neće dobijati novac, već pomoć u naturi, a i kada budu vraćeni jedno vreme biće im zabranjen ulazak u celi Šengen prostor“, precizirao je Stefanović.

 

Ministar policije je naglasio da će država sprovesti koordiniranu akciju u okviru koje će se sagledati svi problemi Roma, kao i koraci koje treba preduzeti kako bi se rešili svakodnevni problemi pripadnika ove manjine, od infarstrukturnih do onih koji se tiču zapošljavanja.

 

„Naš je posao da budućnost Srbije gradimo zajedno“, naglasio je Stefanović i naveo da je Ministarstvo spremno da u policiji zaposli više pripadnika romske populacije, u skladu sa pravilima koji su propisani za zapošljavanje u MUP-u.

 

„Cilj nam je da policajac u vašem naselju bude neko ko vas poznaje i koga vi poznajte, neko kome verujete, i ko će se zajedno sa vama boriti protiv kriminala“, rekao je Stefanović.

 

06.11.2015. Traženje azila nije rešenje, time se nanosi šteta i tražiocu i Srbiji

 

Ambasador Savezne Republike Nemačke Aksel Ditman precizirao je da je azil u toj zemlji do oktobra ove godine zatražilo oko 24.500 državljana Srbije, a da je samo njih troje dobilo status izbeglice.

 

Ditman je poručio da put za poboljšanje života Roma nije da traže azil u Nemačkoj i da je ta zemlja pooštrila propise za tražioce azila.

 

„Podneti zahtev za azil u Nemačkoj nije rešenje. Dajte da zajedno radimo na poboljšanju uslova života Roma u Srbiji“, rekao je Ditman i dodao da Nemačka zajedno sa državnim institucijama Srbije i nevladinim organizacijama sprovodi niz projekata koji se odnose na poboljšanje životnih uslova, zapošljavanja, bolji pristup obrazovnom sistemu Roma.

 

06.11.2015. Traženje azila nije rešenje, time se nanosi šteta i tražiocu i Srbiji