**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

06. 02. 2015. Stefanović: U poslednjih 48 sati uhapšeno 290 ilegalnih migranata

 

06. 02. 2015. Stefanović: U poslednjih 48 sati uhapšeno 290 ilegalnih migranata

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović i ambasador Kraljevine Švedske Krister Asp potpisali su danas u Beogradu Protokol između Vlade Republike Srbije i Vlade Kraljevine Švedske o sprovođenju Sporazuma između Republike Srbije i Evropske zajednice o readmisiji lica koja nezakonito borave.

 

Po potpisivanju Protokola, ministar Stefanović istakao je da je policija u poslednjih 48 sati uhapsila 290 osoba koje su pokušale da pređu granicu Srbije u nameri da ilegalno odu u zemlje Evropske unije.

 

„Protiv 256 punoletnih osoba podnete su prekršajne prijave, protiv 15 osoba krivične prijave zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo krijumčarenja, a oduzeto je 15 vozila,“ precizirao je Stefanović.

 

Stefanović je naglasio da je u ovom momentu oko 1.500 osoba iz Srbije tražilo azil u Švedskoj i ukazao da će od tog broja 95 ili 96 odsto biti vraćeno u zemlju.

 

06. 02. 2015. Stefanović: U poslednjih 48 sati uhapšeno 290 ilegalnih migranata

 

Prema Stefanovićevim rečima, najveći broj osoba koje pokušavaju da pređu granicu sa Mađarskom, a koja su sa teritorije Kosova i Metohije, imaju potvrdu koju izdaju naši organi na administrativnom prelazu.

 

„Zanimljivo je da jedan veći broj Albanaca sa Kosova izgleda želi da prizna Srbiju kao svoju državu, pošto ne znam kako bih drugačije mogao da tumačim da je gotovo oko 60.000 kosovskih Albanaca, koji imaju prebivalište na teritoriji južne srpske pokrajne, zatražilo srpski pasoš,“ rekao je Stefanović.

 

Ministar je ukazao da današnje potpisivanje Protokola sa Kraljevinom Švedskom svedoči o posvećenosti Srbije evropskim integracijama i nameri da se zaustave svi lažni azilanti i ilegalni migranti koji pokušavaju da preko teritorije naše države dođu do zemalja Evropske unije.

 

„Srbija je partner koji je hoće da ispuni obećanja data u pridruživanju Evropskoj uniji, ali i da bolje zaštiti svoje granice i da pokaže da, za ilegalan prelazak u zemlje EU, niko neće moći da zloupotrebljava teritoriju Republike Srbije,“ rekao je Stefanović.

 

Ministar je zahvalio Kraljevini Švedskoj na podršci koju ta zemlja pruža Srbiji u procesu evropskih integracija, kao i na bilateralnoj saradnji i projektima kojima ta zemlja pomaže srpskoj policiji da bude efikasnija i uspešnija.

 

Ambasador Asp rekao je da u Švedskoj postoji veliki broj lažnih azilanata, ne samo iz Srbije, već iz cele Evrope, a posebno sa Balkana i ukazao da je taj broj značajno smanjen zahvajujući izuzetnoj saradnji sa kolegama iz Srbije koje se bave ovom tematikom.

 

06. 02. 2015. Stefanović: U poslednjih 48 sati uhapšeno 290 ilegalnih migranata

 

Aps je naglasio da je najveći broj lažnih azilanata koji dolaze u Švedsku vraćen u svoju zemlju i da se izuzeci prave samo u slučajevima retkih bolesti za koje su bolji uslovi lečenja u toj zemlji.

 

Ambasador je upozorio da se sve osobe čiji je zahtev za azil u Švedskoj odbijen, vraćaju u svoju zemlju i da im se izriče mera zabrane povratka u Šengen zonu u periodu od jedne do pet godina.

 

Ambasador Aps je istakao da će Švedska i dalje nastaviti da podržava Srbiju na putu ka članstvu u Evropsku uniju.