**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

05. 09. 2014. Evropska akcija kontrole vezivanja pojaseva

 

05. 09. 2014. Evropska akcija kontrole vezivanja pojaseva

Evropska akcija kontrole vezivanja pojaseva koja će se u Srbiji sprovesti tokom sledeće nedelje, od 8. septembra najavljena je na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novine Uprave saobraćajne policije i Agencije za bezbednost saobraćaja.Tokom akcije, policija će posebno opominjati učesnike u saobraćaju na neophodnost vezivanja pojaseva na zadnjem sedištu.

 

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Slobodan Malešić istakao je da je, u prvih osam meseci ove godine, na putevima u Srbiji poginulo 328 osoba, što je za 80 manje nego prethodne godine. Malešić je ocenio da takvi podaci ohrabruju i naglasio da je Uprava saobraćajne policije u prethodna dva meseca maksimalno pojačala svoje aktivnosti, u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja, što će da čini i ubuduće. Prema njegovim rečima, u prvih osam meseci 2010. godine, zbog nevezivanja pojasa, kažnjeno je 97.500 vozača, a u istom periodu ove godine 78.000, što jasno ukazuje da se povećao broj onih koji poštuju saobraćajne propise.

 

05. 09. 2014. Evropska akcija kontrole vezivanja pojaseva

 

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja prof. Krsto Lipovac upozorio je da su istraživanja pokazala da u Srbiji svega 68 procenata putnika na prednjim sedištima veže pojas, a na zadnjim svega dva procenta, što je „apsolutno poražavajuće“.

 

„Tek sad kreće borba protiv onih 30 odsto koji ne koriste pojas, jer su oni najveći problem za bezbednost saobraćaja. Zadatak celog društva je da se ta praksa nevezivanja pojasa promeni i da se Srbija svrsta u zemlje koje se civilizovano ponašaju na putu“- istakao je Lipovac.

 

Na konferenciji je takođe najavljeno obeležavanje Svetske nedelje mobilnosti, 21. i 22. septembra, Tokom ta dva dana, Agencija će državnim organima i lokalnoj samoupravi predložiti da svi zaposleni na posao, umesto vozilima, dođu peške, biciklom ili javnim prevozom.