**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

04. 01. 2016. Ministar Stefanović prisustvovao prezentaciji novog načina polaganja vozačkih ispita

 

04. 01. 2016. Ministar Stefanović prisustvovao prezentaciji novog načina polaganja vozačkih ispita

Prva grupa kandidata polagala je danas teoretski deo vozačkog ispita preko novog internet sistema rada, koji podrazumeva kompletnu digitalizaciju svih testova znanja i isključuje mogućnost zloupotreba prilikom polaganja.

 

 

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović, koji je prisustvovao prezentaciji novog načina polaganja vozačkih ispita u auto-školi u Novom Beogradu, istakao je da je ovo prvi put u Srbiji da se vozački ispiti polažu elektronski iz jedne prostorije.

 

„Kandidati mogu da pristupaju elektronskoj bazi pitanja koja se nalazi na serverima Ministarstva unutrašnjih poslova. Reč je o bazi od 5.000 pitanja od kojih se metodom slučajnosti generišu ispitna pitanja za kandidata, u zavisnosti od kategorije za koju polaže“, objasnio je Stefanović.

 

Ministar policije je ukazao da se u prostoriji iz koje se polaže nalaze dve sigurnosne kamere koje su umrežene i koje snimaju, tako da se ne može dogodilo da umesto kandidata ispit polaže neko drugi.

 

Prema njegovim rečima, na ovaj način potpuno je obezbeđeno da test polaže kandidat koji ga je prijavio, pitanja se generišu metodom slučajnosti, a polaganje je moguće samo sa konkretnih računara auto-škole.

 

„Prvi put kandidati mogu odmah da provere da li su položili ispit, da li su imali dovoljan broj tačnih odgovora, dakle ne moraju da čekaju preglede testova“, dodao je Stefanović.

 

 

04. 01. 2016. Ministar Stefanović prisustvovao prezentaciji novog načina polaganja vozačkih ispita

 

 

Kandidati, kako je naveo ministar, imaju mogućnost uvežbavanja pitanja, ali i mogućnost da ispit prijave od kuće.

 

 

Ukazavši da ovaj sistem omogućava integritet, brzinu i predstavlja korak dalje u elektronskoj upravi, Stefanović je naveo da će sistem biti umrežen i sa drugim ministarstvima i institucijama, tako da neće biti moguće da kandidat polaže ispit ukoliko nije prošao propisani broj teorijskih časova ili ukoliko postoji zabrana koju je izrekao neki drugi državni organ.

 

 

Sem polaganja ispita, kako je rekao, sistem će onemogućiti i registraciju vozila ukoliko postoje zakonske prepreke. .

 

Zahvalivši se partnerima koji su zajedno sa MUP-om radili na ovom sistemu, Stefanović je naglasio da će svi podaci biti automatizovani i na najbolji mogući način zaštićeni na serverima Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

04. 01. 2016. Ministar Stefanović prisustvovao prezentaciji novog načina polaganja vozačkih ispita

 

Ministar policije, osvrnuvši se na snežne padavine i loše vremenske uslove u Srbiji, apelovao je na vozače da voze odgovorno i pažljivo, da poštuju ograničenja, koriste zimsku opremu i da ne voze pod dejstvom alkohola.

 

 

Direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović ukazao je da novi sistem polaganja donosi brojne prednosti i isključuje mogućnost malverzacije i koruptivnih radnji, a kandidatima omogućava temeljno znanje i učenje sa više razumevanja.

 

 

„Siguran sam da će projekat na kome smo dugo, vredno i uspešno radili u budućnosti imati novu generaciju odgovornih i dobro obučenih vozača“, rekao je Stojanović, koji se zahvalio partnerima iz Ministarstva unutrašnjih poslova na, već tradicionalno, dobroj saradnji i požrtvovanosti.

 

 

“Ministarstvo unutrašnjih poslova razume i koristi sve prednosti Nacionalnog portala e-uprava. Digitalizacija usluga ovog resora je primer najbolje prakse koji štedi vreme i novac građana, privrednog sektora, ali i same države“, zaključio je direktor Direkcije.