**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

03. 10. 2014. Održana obuka za demontažu ilegalnih laboratorija za proizvodnju narkotika

 

03. 10. 2014. Održana obuka za demontažu ilegalnih laboratorija za proizvodnju narkotika

U periodu od 29. 9. do 2. 10. 2014. godine, u NC "Mitrovo Polje" na Goču održana je napredna obuka otkrivanja i deaktiviranja ilegalnih laboratorija za pripadnike policija zemalja Evropske unije, u organizaciji Evropol-Cepola. Na obuci je prisustvovalo 23 policijska službenika. Obuka se održala u specijalizovanom trening-centru koji je oformljen u okviru NC "Mitrovo polje" i služi za obuku svih pripadnika policije koji učestvuju u složenim akcijama pronalaska i deaktiviranja ilegalnih laboratorija za proizvodnju narkotika. Prema klasifikaciji Evropola naš trening-centar je svrstan u rang centara za visoku i naprednu obuku i kao takav je najbolji u Evropi. Osim našeg, postoje još četiri trening-centra u Belgiji, Holandiji, Poljskoj i USA.

 

Trening-centar je formiran od strane NKTC (uz pomoć relevatnih organizacionih jedinica u okviru MUP), a opremljen je različitim uređajima, opremom i instalacijama, tako da autentično predstavlja tipične primere laboratorija za proizvodnju narkotika u ilegalnim uslovima. Opremanje ovog prostora pomogli su Ambasada Francuske u Beogradu, policija Holandije i Evropol.

 

Ovo je jedan od retkih primera da se nastavna sredstva u okviru MUP R Srbije koriste u svrhu obuke za pripadnike policije iz EU, ali i promocija Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i naše zemlje, kao dobrog partnera za borbu protiv narkotika u svetskim okvirima.

 

Očekuje se u narednom periodu nastavak saradnje i obuka u našem trening-centru sa istaknutim organizacijama u svetu koje se bave ovom problematikom: Evropol, DEA, LFO, holandska policija... Takođe je planirana obuka i za pripadnike MUP R Srbije, po čijem završetku će biti profilisani kao jedni od vodećih u borbi protiv narkotika u Evropi.