**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

03. 04. 2015. Treća javna rasprava o nacrtima zakona održana u Nišu

 

03. 04. 2015. Treća javna rasprava o nacrtima zakona održana u Nišu

Danas, u Nišu, održana je javna rasprava o nacrtima Zakona o policiji i Zakona o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova.

 

 

 

Svim prisutnim predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, privrednih subjekata, stručne i akademske javnosti, civilnog društva i medija pozdravnom reči obratili su se gradonačelnik Grada Niša i načelnik Nišavskog okruga.

 

Nova zakonska rešenja predstavili su Jasmina Stanojević i Nataša Milidragović iz Sekretarijata MUP-a i Jasmina Vasiljević, šef Biroa za informacije od javnog značaja. Među brojnim gostima iz MUP-a Republike Srbije, učesnik rasprave bio je i Zoran Misić, zamenik načelnika Uprave policije.

 

Govoreći o Nacrtu zakona o policiji, Nataša Milidragović je istakla ključne elemente novog koncepta rada policije: intenzivniju saradnju sa zajednicom u cilju unapređenja bezbednosnog ambijenta, izmene u organizacionoj strukturi Ministarstva, novu vrednost i ulogu strateškog planiranja, drugačiju regulativu policijskih ovlašćenja, bezbednosnih provera i sredstava prinude. Predložene su i izmene u oblasti kontrole rada i zakonitosti u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a jedna od važnih novina je i novi sistem karijernog napredovanja.

 

- Nacrt zakona o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova prvi je ovakve vrste u Republici Srbiji, naglasila je Jasmina Vasiljević, uz napomenu da je Ministarstvo unutrašnjih poslova organ javne vlasti koji obrađuje najveći broj ličnih podataka. Prema njenim rečima, ključna namera ovog zakona jeste da, s jedne strane, omogući nesmetano obavljanje poslova iz nadležnosti Ministarstva, a sa druge, zaštiti pravo na privatnost i lične podatke svakog pojedinca.

 

03. 04. 2015. Treća javna rasprava o nacrtima zakona održana u Nišu

 

Današnji okrugli sto, u konstruktivnoj debati, razmenom iskustava prisutnih, predstavlja korak ka efikasnijem mehanizmu koji će dozvoliti punu primenu zakona.

 

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, drugih institucija i medija izneli su konkretne predloge i sugestije, koji će biti razmatrani u daljem procesu usaglašavanja ovih akata.

 

Javna rasprava traje do 20. aprila i, pored Novog Sada, Kragujevca i Niša gde je već održana, završnica će biti organizovana i u Beogradu. Posle konsultacija sa predstavnicima domaće javnosti i relevantnih evropskih institucija, nacrti pomenutih zakona biće dostavljeni na odlučivanje Vladi, odnosno Narodnoj skupštini Republike Srbije.