**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

03. 03. 2015. Najmanji broj poginulih u saobraćajnim nesrećama od 1981. godine

 

03. 03. 2015. Najmanji broj poginulih u saobraćajnim nesrećama od 1981. godine

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da je prošle godine, od 1981. godine, od kada se vodi evidencija o broju poginulih u saobraćajnim nezgodama, zabležen najmanji broj poginulih na putevima u našoj zemlji, 536 ljudi.

 

Stefanović je na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada Uprave saobraćajne policije, precizrao da je 2014. godine u saobraćajnim nesrećama poginulo 114 ljudi manje nego 2013. godinu, odnosno 739 manje nego 2001. godine. „Podaci su svakako užasavajući. Statistički je poginulih na putevima u Republici Srbiji znatno manje nego svih prethodnih godina, od 1981. godina pa na ovamo, ali ne možemo, u potpunosti biti zadovoljni, sve dok gubimo i jedan život u saobraćajnim nezgodama“, rekao je Stefanović.

 

On je pohvalio rad Uprave saobraćajne policije, ukazavši da statistički podaci pokazuju da je saobraćajna policija pojačala rad i kontrolu, evidentirala mnogo više prekršaja, radila na podizanje stepena opreza kod vozača i učesnika u saobraćaju, kao i da je trend njihove uspešnosti takav, da možemo reći, da su radili odgovorno i ozbiljno.

 

„Ove godine bićemo apsolutno posvećeni snažnom preventivnom radu, kako bi broj stradalih bio značajno manji nego 2014. godine“, naveo je Stefanović izarazivši očekivanje da će veliki doprinos tome dati i izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja.

 

03. 03. 2015. Najmanji broj poginulih u saobraćajnim nesrećama od 1981. godine

 

Ministar je objasnio da su javne rasprave o tim izmenama završene i da će se predlog uskoro naći u vladi, a potom i u skupštinskoj proceduri. „Založili smo se za pooštravanje kaznenih mera, jer želimo, pre svega da smanjimo broj stradalih mladih vozača u saobraćaju, koji su najosetljivija kategorija“, kazao je Stefanović.

 

Ministar je dodao da će saobraćajna policija u 2015. u rad uvesti novine, koje za cilj imaju da se postigne veće bezbednost mladih vozača i kvalitetnija obuka kandidata za vozače, jer su obuka i preventiva podjednako važne kao i represivne mere.

 

Govoreći o korupciji u redovima policije, Stefanović je podsetio da je poslednjih meseci bilo više akcija privođenja osumnjičenih policijskih službenika zbog primanja mita. „Želimo da imamo čestitu, poštenu, odgovornu saobraćajnu policiju, koja neće biti pamćena po koruptivnim delatnostima, već po tome što smo uspeli da za nekoliko godina drastično smanjimo broj poginulih i povećamo bezbednost saobraćaja za građane naše zemlje“, zaključio je Stefanović.

 

Direktor policije Milorad Veljović naveo je da je saobraćajna policija pojačala aktivnosti na otkrivanju prekršaja i doslednom procesuiranju počinilaca i dodao da je postignuta veća disciplina učesnika u saobraćaju što je rezultiralo smanjenjem saobraćajnih nezgoda i težine posledica.

 

„U toku 2014. godine otkriveno je 782. 102 prekršaja, za 10, 21 odsto više nego 2013. Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 50. 763 vozača, od kojih je 10.690 zadržano na trežnjenju“, precizirao je Veljović. Direktor policije je dodao da je saobraćajna policija otkrila 173. 956 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja i 126.836 nekorišćenja sigurnosnih pojaseva.

 

Načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić upozorio je da će svi koji krše saobraćajne propise biti zaustavljeni i kažnjeni. Rebić je ukazao da je procenat vozača i suvozača u automobilima koji koriste sigurnosni pojas u 2014. godini u odnosu na 2013. povećan za dva odsto, sa 68 na 70, i dodao da i dalje ima prostora da se taj procenat poveća. Govoreći o vezivanju na zadnjem sedištu, Rebić je naveo da je saobraćajna policija nezadovoljna rezulatatima ostvarenim u toj oblasti, jer se 2013. godine vezivalo tri posto, dok je u 2014. taj procenat povećan na četiri odsto.

 

Rebić je naglasio da je procentualno 2014. u odnosu na 2013. godinu primenom represivnih mera policija značajno smanjila broj vozača koji prekoračuju dozvoljenu brzinu kretanja za više od 10 kilometara na sat - u naselju sa 23 posto na 19, van naselja sa 18 na 14 odsto.