**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

03. 03. 2015. Otvoreni „Dani Arčibalda Rajsa” na Kriminalističko-policijska akademiji

 

Na Kriminalističko - policijskoj akademiji, počeo je Peti međunarodni naučni skup „Dani Arčibalda Rajsa“. Dvodnevni skup organizovali su Kriminalističko-policijska akademija, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog ratvoja Republike Srbije, u saradnji sa Državnim univerzitetom unutrašnjih poslova u Lavrovu, Volgogradskom akademijom Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, Kineskom kriminalističko-policijskim univerzitetom, Fakultetom bezbednosti u Skoplju, Fakultetom bezbednosnih studija u Ljubljani, Policijskom akademijom „Alexandru Ioan Cuta“, Policijskom akademijom u Bratislavi i Visokom školom unutrašnjih poslova u Banja Luci.

 

Savetnik predsednika Republike Srbije general Milorad Simić istakao je da je teorijsko i praktično znanje neophodno za efikasno suprostavljanje pred različitim kriminalističkim izazovima, kao i da naučna i etički zasnovana primenjiva teorija može uticati na razvoj policije i njenog profesionalnog kredibiliteta.

 

„Ovo je zaista skup koji može da iznedri mnogo, jer spaja one koji se bave naučnom analizom društvenih pojava i one koji na terenu treba da sankcionišu ili preventivno deluju na takve pojave“, naglasio je ministar pravde Nikola Selaković i ukazao da je neophodno korišćenje naučnih dostignuća kako bi se u praksi ostvarili najbolji rezultati.

 

03. 03. 2015. Otvoreni „Dani Arčibalda Rajsa” na Kriminalističko-policijska akademiji

 

Prema njegovim rečima, ovo je tek peti međunarodni skup na Kriminalističko-policijskoj akademiji, koji je za kratko vreme stekao veliki međunarodni ugled, o čemu govori broj učesnika i njihovih radova, i dodao da je ponosan što je ministar u Vladi države koja može da organizuje ovakav eminentni skup.

 

Osvrnuvši se na značaj i uticaj Arčibalda Rajsa znamenitog kriminaliste i prijatelja srpskog naroda, jednog od osnivača i direktora prve državne policijske škole u Srbiji, osnovane 8. februara 1921. godine u Beogradu, kao i na profesionalno obrazovanje policije, sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milorad Todorović je rekao da bi sledeći, šesti naučni skup trebalo da se organizuje pod pokroviteljstvom Policijskog univerziteta.

 

03. 03. 2015. Otvoreni „Dani Arčibalda Rajsa” na Kriminalističko-policijska akademiji

 

Tokom trajanja skupa, biće prezentovano 140 radova eminentnih autora – profesora, naučnika, istraživača, policijskih i državnih službenika iz 22 zemlje, i to Velike Britanije, Kine, Rusije, Nemačke, Austrije, Španije, Portugalije, Ukrajine, Belorusije, Jermenije, Poljske, Slovačke, Turske, Grčke, Mađarske, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Radovi su iz oblasti prava, kriminalistike, forenzike, informatike, policijskih, bezbednosnih i društvenih nauka.

 

Pored eminentnih stručnjaka iz zemlje i inostranstva, policijskih službenika, profesora, radnika i studenta KPA, otvaranju konferencije prisustvovao i Peter Lamplot SIAK (Federal Security Academy of the Republic of Austria), koji je pozdravilo prisutne i poželeo uspešan rad.