**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

02.10.2014. Stefanović: Štrajk jednog dela policijskih sindikata nezakonit

 

02.10.2014. Stefanović: Štrajk jednog dela policijskih sindikata nezakonit

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović ukazao je danas da je štrajk jednog dela policijskih sindikata nezakonit i pozvao policajce da se vrate na svoje radne zadatke.

 

„Pozivam sve policajce koji znaju šta je značka, koji znaju šta je uniforma da se vrate na posao, a moji saradnici i ja ćemo sa sindikatima razgovarati o daljem unapređenju položaja policije i uslovima rada“, rekao je Stefanović.

 

Ukazavši da su u štrajku jedan reprezentativan i više nereprezentativnih sindikata, Stefanović je objasnio da je reč o nezakonitom štrajku.

 

''Nezavisni sindikat policije dostavio je 16. septembra nepotpunu odluku o stupanju u štrajk, bez elemenata štrajkačkog odbora, koji je propisan zakonom i bez elemenata mesta održavanja, dok preostali sindikati uopšte, ni do danas, nisu dostavili odluku o stupanju u štrajk'', rekao je na konferenciji za novinare Stefanović.

 

On je rekao da su konsultovali i pravnu službu ministarstva i zakonodavstvo Vlade, kao i sva ozbiljna pravna tela zemlje i da se radi o evidentno nezakonitom štrajku.

 

Dodajući da, na osnovu Zakona o štrajku, oni koji su do sada štrajkovali neće primiti platu, Stefanović je, ističući da nema prostora za povećanje plata jer država to ne može da iznese, pozvao policajce koji su u štrajku da se vrate na svoje zadatke, a da posle mogu da razgovaraju o svim temama koje postoje.

 

''Čak i da je štrajk po zakonu, potpuno je jasno da za dane koje su proveli u štrajku, a mislim tu na one policijske službenike koji su odbili izvršenje zadataka, neće primati platu“, rekao je Stefanović.

 

Navodeći da oni koji su odbili izvršenje zadataka na poziv starešina, su to učinili protivzakonito i protiv njih mogu da se pokrenu elementi određene disciplinske odgovornosti.

 

''Želim da sve policajce pozovem da se vrate na zadatke i prekinu štrajk pošto je besmislen i nezakonit, da ih pozovem jer oni su tu da bi štitili bezbednost građana Srbije, zbog toga je policija formirana i za to primaju plate. Onda možemo da sednemo da razgovaramo o svim drugim temama o kojima već mesecima razgovaramo“, rekao je Stefanović i ukazao da je Ministarstvo formiralo radnu grupu za pregovore o produženju, odnosno novom kolektivnom ugovoru.

 

Ministar je naglasio da policija mora da deli sudbinu svog naroda. „Ko to ne može da shvati izuzetno mi je žao, ali novca nema i ja neću bilo kome da se dodvoravam'', rekao je Stefanović zahvalivši se svim policajcima koji su profesionalno obavljali svoje zadatke i pokazali da znaju zašto su u policiji i da nisu podlegli pritiscima.

 

Ministar je naveo da veruje da su neki obmanuti, ali da neki ljudi to rade svesno jer će, posle usvajanja novog Zakona o radu po kome nereprezentativni sindikati više nemaju pravo da budu zaštićeni, morati da se vrate u uniforme i na izvršenje svojih zadataka.

 

Stefanović je najavio i da bi krajem novembra ili početkom decembra, posle mnogo vremena, većem broju policajca trebalo da stignu nove uniforme i istakao da Ministarstvo radi na poboljšanju materijalnog položaja i uslova rada policajaca, ali da je to proces koji mora da prati proces fiskalne konsolidacije u zemlji.