**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

01. 10. 2015. Očekujemo otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja u sklopu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom

 

01. 10. 2015. Očekujemo otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja u sklopu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beogradu sa savetnikom u Vladi Republike Srbije Frankom Fratinijem o pristupnom procesu Republike Srbije u Evropsku uniju, posebno o Poglavlju 24 – „Pravda, sloboda i bezbednost“.

 

Istakavši da je Ministarstvo unutrašnjih poslova spremno da otpočne pregovore sa Evropskom unijom u sklopu Poglavlja 24, Stefanović je ukazao da će Akcioni plan za to poglavlje biti poslat Vladi Republike Srbije na utvrđivanje, nakon čega će, uskoro, biti predstavljen državama članicama Evropske unije.

 

Stefanović je naglasio da Ministarstvo unutrašnjih poslova aktivnosti po Akcionom planu realizuje kao da je on već usvojen i da će veliki broj aktivnosti biti realizovan do kraja ove godine.

 

„To pokazuje da rukovodstvo Ministarstva želi da implementira sve standarde Evropske unije koji će doprineti bezbednosti svih građana, nezavisno od formalnog datuma otpočinjanja pregovora o članstvu i otvaranju pregovaračkog Poglavlja 24“, rekao je ministar policije.

 

Ministar Stefanović upoznao je Fratinija i sa koracima koje Ministarstvo preuzima na planu unutrašnjih reformi.

 

„Nacrt zakona o policiji upućen je Evropskoj komisiji na mišljenje, a njegovo usvajanje očekuje se najkasnije do decembra 2015. godine, čime će biti ispunjeni i navodi iz finalne verzije Akcionog plana za Poglavlje 24“, rekao je Stefanović.

 

Govoreći o problemu lažnih azilanata, Stefanović je naglasio da će Ministarstvo i Vlada Republike Srbije učiniti sve da bezvizni režim za sve državljane Srbije ne bude ugrožen.

 

Posvećenost procesu evropskih integracija i implementaciji pravnih tekovina Evropske unije nezavisno od političke odluke za formalno otpočinjanje pregovora, kako je naveo Franko Fratini pravi je način i argument za ubrzanje donošenja odluke o otpočinjanju pregovora u sklopu pregovaračke grupe 24.

 

Stefanović i Fratini zaključili su da se u narednim mesecima može očekivati otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja u sklopu pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.