**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

01. 10. 2015. Danijelson pohvalio napore Srbije u procesu evropskih integracija

 

01. 10. 2015. Danijelson pohvalio napore Srbije u procesu evropskih integracija

Ministri unutrašnjih poslova i pravde Republike Srbije dr Nebojša Stefanović i Nikola Selaković razgovarali su, danas u Beogradu, sa Generalnim direktorom u Direktoratu Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Kristijanom Danijelsonom o procesu evropskih integracija Republike Srbije, posebno o Akcionim planovima za pregovaračka poglavlja 23 – Pravosuđe, borba protiv korupcije i osnovna prava i 24 - Pravda, sloboda, bezbednost.

 

Pohvalivši napore Republike Srbije u procesu evropskih integracija, Generalni direktor Danijelson izrazio je zadovoljstvo što će se Akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 pristupnih pregovora uskoro naći pred državama članicama Evropske unije.

 

Izveštaj o napretku koji će biti predstavljen do kraja oktobra 2015. godine, kako je naveo Danijelson, istaći će napredak koji je Srbija učinila u ova dva važna poglavlja, dati određene smernice za dalje unapređenje, posebno u oblastima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

 

Ministri Stefanović i Selaković sa Generalnim direktorom u Direktoratu Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji, razgovarali su i o aktuelnoj migrantskoj krizi i ulozi Evropske unije i Republike Srbije u rešavanju tog problema, o zloupotrebi mehanizma vizne liberalizacije i lažnim tražiocima azila, kao i o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

 

Govoreći o povećanom prilivu migranata u zemljama Evropske unije i Republici Srbiji, Danijelson je pohvalio rad Vlade Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova u rešavanju problema migrantske krize.

 

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije i EU imaju zajedničko razumevanje situacije oko migranata i zalažu se za zajednički pristup u rešavanju ovog problema.

 

Ukazavši da će Evropska komisija nastaviti finansijski da podržava Srbiju u ovim aktivnostima, Danijelson je precizirao da je EU već spremila paket od 10 milona evra pomoći za Republiku Srbiju, koji će biti iskorišćen u skladu sa planom potreba koje je Srbija ranije dostavila Evropskoj komisiji.

 

01. 10. 2015. Danijelson pohvalio napore Srbije u procesu evropskih integracija

 

Ministar Stefanović je naveo da je finansijska pomoć Vladi Srbije i Ministarstvu unutrašnjih poslova potrebna što je pre moguće, kako bi mogli istim intenzitetom, vodeći računa o troškovima usled ekonomske krize, da odgovore na sve izazove koje sa sobom nosi povećani migratorni pritisak na Republiku Srbiju.

 

„Svakodnevno se radi na uspostavljanju održivog sistema koji će pomoći u rešavanju ovog problema na srednji i dug rok, a sa druge strane pronalaze se nove mere koje će odvratiti lica iz Srbije da traže azil u državama Evropske unije, pre svega Saveznoj Republici Nemačkoj, čime će se sprečiti ugrožavanje bezviznog režima za sve građane Srbije od strane pojedinaca“, rekao je Stefanović.

 

Prema rečima ministra policije, te mere su usmerene na uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti da lica koja zloupotrebe azil budu lišena socijalne pomoći u Srbiji.

 

Mere su, kako je objasnio Stefanović, usmerene i na striktno poštovanje Protokola o readmisiji sa Saveznom Republikom Nemačkom uz promotivne kampanje koje se planiraju u saradnji sa tom zemljom i ambasadorom Savezne Republike Nemačke u Srbiji, a kroz koje će se građanima objasniti da nije moguće, da kao tražilac azila, dobiju novac u Nemačkoj, jer je Srbija zemlja sigurnog porekla.

 

Govoreći o evropskim integracijama Republike Srbije, Stefanović je precizirao da će Akcioni plan za Poglavlje 24 biti utvrđen na Vladi Republike Srbije.

 

„Mi smo spremni da predstavimo plan državama članicama u svakom trenutku i nadamo se njihovoj pozitivnoj oceni“, naveo je Stefanović.

 

Govoreći o pravosuđu, Generalni direktor Direktorata pohvalio je donošenje Zakona o zaštiti uzbunjivača i rekao da je potrebno da pravosudne institucije nastave dalje sa reformom pravosuđa, kako bi bile spremne za otvaranja Poglavlja 23.

 

Uzimajući u obzir oba akciona plana, Danijelson je istakao da se posebna pažnja mora posvetiti vremenskim rokovima koji su definisani za aktivnosti sadržanim u tim planovima i njihovim doslednim ispunjavanjem.

 

01. 10. 2015. Danijelson pohvalio napore Srbije u procesu evropskih integracija

 

Ministar Selaković je istakao da je Evropska komisija potvrdila Akcioni plan za pregovore poglavlja 23, koji će sledeće nedelje u Briselu biti predstavljen Komitetu za proširenje Saveta Evropske unije.

 

Govoreći o aktivnostima u oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije, Selaković je ukazao da je završen nacrt novog Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koji će ukoliko ga Narodna skupština usvoji, doprineti rešavanju problema starih izvršnih predmeta, kojih danas ima preko dva miliona.

 

On ja naveo da je za ovaj nacrt zakona sprovedena široka i dug javna rasprava, koja je dovela do devedesetdevetno procentne saglasnosti svih interesnih grupa – privrede, izvršitelja, sudova, šire javnosti u vezi sa njegovim sadržajem.

 

Kada je reč o korupciji, Selaković je istakao da je Vlada na predlog Ministarstva pravde usvojila Strategiju istraga finansijskog kriminala, kao i da je u toku završna faza izrade Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, dok je u toku izrada Nacrta zakona o poreklu imovine.

 

Sastanku su prisustvovali načelnica sekcije za Republiku Srbiju pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Ketrin Vendt i ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport.