**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

01. 07. 2015. Značajan doprinos MUP-a Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal borbi protiv krijumčarenja narkotika

 

Miljko Radisavljević     Dijana Hrkalović     Dejan Kovačević

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Tužilaštva za organizovani kriminal dali su značajan doprinos jednoj od najefikasnijih međunarodnih akcija u borbi protiv krijumčarenja narkotika, istaknuto je na konferenciji u Madridu na kojoj su učestvovali Dijana Hrkalović, zamenica šefa Kabineta ministra unutrašnjih poslova, Dejan Kovačević, načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP-a Srbije i Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal

 

U akcijama pod nazivom "Vinetu" zaplenjeno je tri i po tone kokaina, oko 10 miliona evra u gotovini i uhapšeno 69 osoba osumnjičenih za trgovinu narkoticima, a rezultat je ostvaren zajedničkim radom srpske, britanske, nemačke, španske, portugalske, australijske, hrvatske i crnogorske policije.

 

U Republici Srbiji više od godinu dana vođena je operativna obrada i predistražni postupak. Na osnovu prikupljenih podataka zaplenjena je velika količina kokaina, koji se dovodi u vezu sa srpskim državljanima, osumnjičenim da su učestvovali u krijumčarenju više od 2,4 tone kokaina, od ukupne zaplenjene količine.

 

Pojedinačno najveće zaplene realizovane su na jahtama "Amsterdam" i "Martela", a u vezi sa tim pokrenuti su krivični postupci protiv srpskih državljana: N. D. (1951), G. P. (1951), D. V. (1966), D. Ž. (1960), S. J. (1974), S. V. (1968), N. P. (1981) i I. G. (1985).

 

Kodni naziv sprovedene akcije dat je po imenu vođe organizovane grupe čije ime je Vinetu, inače crnogorski državljanin koji je živeo i radio u Španiji.

 

Ocena svih država koje su aktivno učestovale u presecanju ovog krijumčarskog kanala, bila je da su svi partneri u velikoj meri doprineli da njihov zajednički rad rezultira jednom od najvećih zaplena kokaina u Evropi i uspešnom otkrivanju i procesuiranju pripadnika ove organizovane kriminalne grupe. Na konferenciji je istaknuto da su izuzetno veliki doprinos dali i partneri iz Srbije, a posebno ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović.