**** Povećavanje veličine fonta u centralnom delu - FONT SIZER ****

Početna strana | Ћирилица | English | Kontakt | Mapa prezentacije

Smanji veličinu slova Vrati veličinu slova na početnu Povećaj veličinu slova

01. 03. 2016. Srbija- pouzdan partner na čitavoj migrantskoj ruti

 

01. 03. 2016. Srbija- pouzdan partner na čitavoj migrantskoj ruti

Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović istakao je na današnjem sastanku direktora policija zemalja balkanske migrantske rute o upravljanju mešovitim migracionim tokovima, da je Srbija daleko od najveće i najsnažnije zemlje na ruti, ali spremna je da učestvuje u zajedničkom rešenju, kako bi se očuvala stabilnost.

 

U okviru sastanka, koji je održan u prisustvu predstavnika Evropske komisije Generalnog direktorata za unutrašnje poslove i migracije i Kraljevine Holandije, ministar je podsetio da je naša zemlja poslala snage u Makedoniju i da je spremna da, ako to bude potrebno, kroz dogovor sa kolegama iz te zemlje, proširi to angažovanje.

 

Prema rečima ministra Stefanovića, naša zemlja namerava da na čitavoj migrantskoj ruti bude pouzdan partner.

 

"Spremni smo da pomognemo i da uradimo sve što je neophodno da bismo obezbedili zajednički cilj, a to je da očuvamo stabilnost, da omogućimo migratorne tokove u skladu sa zakonima i potrebama migranta, ali i propisima koje smo zajednički doneli i u tom cilju uspeli da postignemo zajedničko rešenje o registraciji migranata, u Grčkoj Makedniji ili Srbiji", naglasio je i dodao da Srbija veruje da je zajedničko rešenje bolje i povoljnije za sve države, jer će tražiti manje finansijskih sredstava, a povećati bezbednost i stabilnost.

 

 

01. 03. 2016. Srbija- pouzdan partner na čitavoj migrantskoj ruti

 

Vršilac dužnosti direktora policije Ministarstva unutrašnjih poslova Vladimir Rebić istakao je da su na sastanku predložena održiva rešenja, bazirana na Zajedničkoj izjavi potpisanoj u Zagrebu, koja definišu koji migranti imaju pravo na ovaj vid zaštite, odnosno onemogućavanju drugim licima da pristupe tom kontigentu.

 

„Postignut je jedan načelni dogovor o daljem prihvatu migranata, njihovom transferu na ovoj ruti, uz garant pristupa azilu, kao i o intenziviranju dosadašnje saradnje“, istakao je v.d. direktora Rebić, i naglasio da je dogovoreno i postavljanje zajedničkih standarda u pogledu registracije migranata, njihovog daljeg prihvata i transfera.

 

Prema njegovim rečima, sve strane su se složile da je neophodno jačanje kontrola na granicama, ali tako da migrantima bude omogućimo nesmetano kretanje, uz istovremeno sprečavanje zloupotreba mehanizama međunarodne zaštite.

 

Direktori policija svih zemalja učesnica zaključili su da je najznačajnije ojačati mehanizme razmene informacija i intenzivnom i dobrom saradnjom stati na put ilegalnim migracijama.

 

01. 03. 2016. Srbija- pouzdan partner na čitavoj migrantskoj ruti