**** Повећавање величине фонта у централном делу - FONT SIZER ****

Почетна страна | Latinica | English | Контакт | Мапа презентације

Смањи величину слова Врати величину слова на почетну Повећај величину слова

ВИСОКОТЕХНОЛОШКИ КРИМИНАЛ – ШТА ЈЕ ТО?

 

Високотехнолошки криминал обухвата скуп кривичних дела где се као објекат извршења и као средство за извршење кривичног дела јављају рачунари, рачунарске мреже, рачунарски подаци, као и њихови продукти у материјалном и електронском облику.

 

Ова дефиниција укључује велики број злоупотреба информационих технологија, као и област злоупотреба у радио-дифузним технологијама. Тако се разликују кривична дела где су рачунари појављују као средство извршења (Computer Related Crime) и као објекат извршења (Computer Crime), као и кривична дела у чијем се начину извршења појављују елементи незаконитог коришћења Интернета.

 

Број и врсте кривичних дела из области високотехнолошког криминала, као и економску штету која настаје извршењем ових кривичних дела, веома је тешко проценити. Међутим, број извршења кривичних дела и економска штета која је до сада регистрована из године у годину у сталном је порасту. Начини извршења кривичних дела, због саме природе савремених информационих технологија, веома су разнолики и све софистициранији.

 

Сакриј детаље за Кривична дела која обухвата високотехнолошки криминалКривична дела која обухвата високотехнолошки криминал

 

Високотехнолошки криминал обухвата скуп кривичних дела против безбедности рачунарских података и то:

 1. Оштећење рачунарских података и програма
 2. Рачунарску саботажу
 3. Прављење и уношење рачунарских вируса
 4. Рачунарску превару
 5. Неовлашћени приступ заштићеном рачунару, рачунарској мрежи и електронској обради података
 6. Спречавање и ограничавање приступа јавној рачунарској мрежи и
 7. Неовлашћено коришћење рачунара или рачунарске мреже.

 

Поред наведених кривичних дела у ову област спадају и кривична дела против интелектуалне својине, имовине и правног саобраћаја код којих се као објекат или средство извршења кривичних дела јављају рачунари, рачунарске мреже, рачунарски подаци, као и њихови производи у материјалном или електронском облику.

 

У складу са овом законском дефиницијом у област високотехнолошког криминала спадају и кривична дела где се рачунари и рачунарске мреже јављају као средство извршења кривичних дела преваре, код злоупотреба платних картица на Интернету, злоупотреба у области електронске трговине и банкарства, злоупотребе деце у порнографске сврхе на Интернету (тзв. дечија порнографија), говора мржње на Интернету (ширење националне, расне, верске мржње и нетрпељивости и сл).

Најчешћи облици извршења кривичних дела на Интернету су Рачунарске преваре везане за аукцијске Интернет сајтове (електронске продавнице), компромитовање и злоупотребa платних картица, „Нигеријске“ преваре, DDoS напади.

 

 

Сакриј детаље за Корисни савети за заштиту рачунараКорисни савети за заштиту рачунара

 

1. Увек држите Ваш заштитни програм на рачунару укључен:


Ова врста рачунарског програма штити Ваш рачунар од покушаја извршилаца кривичних дела да приступе Вашем рачунарском систему, да оштете или избришу Ваше податке, отуђе корисничка имена и лозинке, или друге осетљиве информације.


2. Инсталирајте и увек вршите ажурирање антивирус програма на Вашем рачунару


Функција антивирус програма је да спречи убацивање рачунарских вируса у рачунарске системе корисника. Уколико открију њихово присуство, они упозоравају корисника о томе, или их аутоматски бришу. Рачунарски вируси могу да заразе рачунар и без знања његовог корисника. Велики број антивирус програма може да се подеси тако да се њихово ажурирање врши аутоматски.


3. Ажурирајте оперативни систем на Вашем рачунару


Оперативне системе инсталиране на рачунару потребно је ажурирати како би се испратио развој технологије, и како би се сигурносни пропусти на време открили и уклонили. Постарајте се да Ваш рачунар има најновију заштиту.


4. Пазите када вршите „download“, тј. када преузимате различите садржаје са Интернета на свој рачунар


Неки садржаји на Интернету осмишљени су и направљени од стране извршилаца кривичних дела тако да могу да заобиђу и најсавременију антивирусну заштиту. Никада не отварајте прилоге електронских порука које су Вам стигле од особа које непознајете, и пазите када вам стижу поруке у чијим се прилозима налази садржај који Вам неко кога познајете шаље. Могуће је да пошиљалац кога познајете ни сам није свестан шта се налази у прилогу поруке коју вам је проследио.


5. Угасите Ваш рачунар када поред њега нисте присутни:


Са порастом великог броја Интернет конекција са великом брзином протока многи коирсници су стекли навику да рачунаре остављају укључене и спремне за рад у било ком тренутку. Гашењем рачунара извршиоцима кривичних дела се онемогућава да преузму контролу над његовим радом уколико је исти заражен рачунарским вирусом. На тај начин избегавате да постанете жртва злоупотребе (као нпр. да постанете део botnet мреже без вашег знања и пристанка).


Крађа идентитета


Крађа идентитета злоупотребом информационих технологија је са експанзијом употребе Интернета постала једна од најчешћих активности извршилаца кривичних дела. Коришћење информационих технологија од стране корисника који нису довољно упућени у опасности које их очекују при употреби личних података који чине њихов идентитет на Интернету, довело је до стварања велике количине личних података који су лако доступни извршиоцима кривичних дела, који их користе да.


ВЕОМА ЈЕ ВАЖНО ДА ЗНАТЕ:


Садржаји типа кеygene, crack и многи други који се могу бесплатно скинути са Интернета врло често су зражени неким типом злонамерног програма, а понекад се иза њихове инсталације у ствари крије и сам злонамерни програм, који корисник који га је „скинуо“ са Интернета покреће не знајући о чему се заправо ради, на тај начин несвесно компромитући свој рачунар.


 

Сакриј детаље за Корисна упутства за заштиту Ваших личних податакаКорисна упутства за заштиту Ваших личних података

 

1. Пре него што било коме проследите информације о себи сазнајте како ће се користити и да ли ће и коме од стране примаоца даље бити прослеђиване.


2. Уколико вршите плаћање преко Интернета редовно вршите контролу стања на вашем рачуну, водите рачуна о томе на коју Интернет страницу се логујете, на њен изглед и сигурносне протоколе који се на тим страницама користе.


3. Водите рачуна о Вашој електронској пошти коју сте проследили, као и о оној коју примате. Немојте одговарати на поруке са ознаком SPAM уколико нисте сигурни да познајете пошиљаоца, пошто се углавном заправо ради о ризичним порукама намењеним да се ваш рачунар компромитује или да се методама социјаног инжињеринга дође до Ваших личних и других података од значаја за извршиоце кривичних дела.


4. Чувајте податке са Ваших платних картица, податке о Вашим банковним и другим рачунима и избегавајте коришћење личних података на Интернету као што су, нпр. датум рођења, број телефона и сл


5. Немојте давати информације о себи путем телефона, преко електронских порука или на Интернет сервисима уколико нисте сигурни, или не знате са ким комуницирате.


6. Чувајте информације у електронском облику на сигурном месту, и уколико постоји могућност, на уређајима без Интернет конекције или на преносивим носачима меморије (УСБ, преносиви хард диск и др.).


7. Лозинке за електронске налоге за пошту и др., никада немојте да чувате аутоматски у пољима за унос.


8. Када вршите download са Интернета водите рачуна о томе које податке остављате приликом регистрације, пошто се ти подаци од стране извршилаца кривичног дела врло често на овај начин прикупљају ради њихове даље злоупотребе (врло чест случај је да се подаци прикупљају на Интернет сајтовима са порнографском садржином који су под контролом извршилаца кривичних дела, са Интернет сајтовима преко којих се могу преузети различити збавни мултимедијални садржаји као што су рачунарске игрице и др).


9. Када год је могуће избегавајте постављање Ваших фотографија на Интернету које могу бити јавно доступне другим корисницима, без могућности контроле.

 

Сакриј детаље за Савети родитељимаСавети родитељима

 

Без обзира на Ваша искуства и ставове, деца и млади неизбежно долазе у контакт са рачунарима и комуникационим технологијама. Иинформатика је и део школског програма. Важно је знати да ће Ваша деца користити рачунарску технологију и да је тешко, па и штетно за њихов развој забранити им коришћење мобилних телефона, рачунара и Интернета.


Искуства показују да надзор родитеља и надгледање дечијих активности на Интернету представљају важан корак у заштити деце и младих, али и да само тај вид заштите није и довољан.


Родитељи нису у прилици да стално надгледају активност своје деце на Интернету. Децу треба научити да рачунаре користе на сигуран начин, а не „да их воде за руку". Као што децу учимо како да се решавају проблеме са узнемирујућим и неугодним догађајима у свакодневном животу и како да препознају и избегну опасност на улици и у својој околини, важно је научити их како да безбедно користе Интернет и како да препознају могућу опасност и избегну ризична понашања. Такође, важно је научити децу и младе о преузимању одговорности за своје понашање и о последицама одређених поступака, које погађају њих саме, али и друге с којима су у контакту.


Потребно је поштовати њихову независност, интересе и активности у складу с њиховим узрастом, као и користити поруке прилагођене њиховом узрасту. Chat, blog, forum и слична места на Интернету, где деца и млади могу размењивати мишљења и комуницирати, врло су популарна, па су стога и привлачна особама које желе да злоупотребе њихово поверење на Интернету. Злопотреба вршњака најчешће укључује претеће поруке, вређање и ширење гласина, уцене које једно дете, или више њих, упућују другом детету.


Злопотребе одраслих најчешће укључују лажно представљање и манипулисање са циљем придобијања деце и младих да би се она навела на непожељна понашања (најчешће сексуална).


Ако сазнате да је Ваше дете било изложено насиљу путем Интернета, потребно је да предузмете следеће кораке:

 • научите дете да не одговара на насилне, претеће или било које друге сумњиве поруке и позиве;
 • не бришите поруке или слике јер могу послужити као доказ;
 • контактирајте Вашег Интернет провајдера и пријавите да сте примили такву поруку;
 • контактирајте школу и обавестите их о понашању/злостављању или евентуалним променама расположења и понашања код детета;
 • контактирајте полицију ако поруке садрже претње насиљем, ухођење, напастовање, дечију порнографију и сл., или када претходни кораци нису дали резултате;
 • ако Вам је познат идентитет извршиоца, број или електронска адреса са које су узнемирујуће и злонамерне поруке упућене, свакако обавестите о томе полицију, мобилне оператере, Интернет провајдера, школу...

Требало би да разговарате са својом децом о рачунарској етици, да договорите правила понашања на Интернету и, као најважније, дефинишете последице кршења тих правила


 

Запамтите:


Ваша деца могу да знају више од Вас о технологији, али Ви знате више о животу.

Oнa би, и у овом подручју, требало да од Вас науче како да рачунаре користе на безбедан начин.Приоритети Министарства

Електронске набавке

Основне смернице развоја полиције у заједници у Републици Србији

Приручник за деловање савета за безбедност у градовима и општинама

Деца и полиција

Полиција данас

Безбедност – теоријско-стручни часопис

Заштитимо децу од педофилије на Интернету

Youtube

Људи нису роба

Сећање на погинуле и рањене припаднике МУП-а