**** Повећавање величине фонта у централном делу - FONT SIZER ****

Почетна страна | Latinica | English | Контакт | Мапа презентације

Смањи величину слова Врати величину слова на почетну Повећај величину слова

МИРОВНЕ МИСИЈЕ


Законом о полицији, ("Службени гласник РС", бр.101/05 члан 19) предвиђено је и да ''На захтев међународних организација или на основу међудржавних споразума чија је чланица или потписница Република Србија, полиција може у иностранству да учествује у извршавању полицијских или других мирнодопских задатака”.


Учешћем земље у мировним операцијама Уједињених Нација (УН) испуњавају се међународне обавезе које су преузете потписивањем и ратификацијом међународних правних инструмената, и тиме се шаље и сигнал о политичкој зрелости и стабилности земље и њених институција. Стиче се и политички престиж и ојачава међународна позиција наше земље, поготово унутар саме организације УН. Такође, пружа се неупоредива прилика за размену искустава са полицајцима из целог света и усавршавање језика, стицање нових знања и њихово преношење, чиме се у перспективи олакшава интегрисање наше полиције у међународну полицијску сарадњу и прилагођавање начина рада светским стандардима.


Ова обавеза проистиче из Повеље УН, која у глави VI и VII има одредбе којима се државе потписнице обавезују да на захтев УН ставе на располагање своје оружане снаге и друге ефективе ради одржавања мира у свету. За сада се шаљу припадници МУП Р Србије само у својству полицијских инструктора и ментора локалне полиције, док је у организационом и смислу људских ресурса МУП Р Србије у стању да пошаље и читаве јединице.


Добрим одабиром кадрова и озбиљношћу њиховог приступа извршавању задатака у мисијама, показује се професионалзам и ниво обуке припадника наше полиције, чиме се поправља укупна слика о припадницима МУП-а Србије.


Припадници полиције враћају се из мисија обогаћени новим искуствима, познанствима, али и знањем и вештинама, с обзиром да се у мировним мисијама УН административне и друге делатности обављају уз примену најновијих технологија и електронског пословања. Они у праксу Министарства доносе и знања о стандардизованим полицијским процедурама, чиме се у перспективи олакшава интегрисање наше полиције у међународну полицију и прилагођавање начина рада светским стандардима.


Чињеница да је само у мировној мисији у Либерији било припадника 37 полиција земаља из целог света, укључујући и земље настале распадом бивше Југославије које су се без изузетка одмах укључиле у мировне операције, пружа прилику за размену искустава, усавршавање језика, начина рада, стицање нових знања и њихово преношење, као и промовисање МУП-а и Републике Србије.


Обука за мировне мисије


Радници Министарства унутрашњих послова су константно укључени у процес обуке за учешће у мировним мисијама УН, која се спроводи у Центру за обуку полицијских јединица за учешће у мировним стабилизационим операцијама (ЦОЕСПУ), који се налази у Вићенци – Италија, под окриљем групе Г8 и УН. Задатак Центра је да обучава полазнике у превазилажењу безбедносних празнина између војних, мировних трупа и цивилних, полицијских јединица у операцијама за одржавање мира. До сада је преко 100 полицијских службеника завршило неку од обука из програма Центра.


Кандидати у склопу припрема за одлазак у мировну мисију, пролазе кроз веома детаљне лекарске прегледе и вакцинације. Сви кандидати су прошли обуку за мировне операције УН и имају сертификате који им важе 18 месеци, а који потврђују да су испунили критеријуме које поставља УН. Тестира се знање енглеског језика, вожња возила са погоном 4х4, као и гађање из пиштоља.


Посао наших полицајаца у мировним мисијама је саветовање, надгледање рада и тренинг локалне полиције. Један део припадника нашег контигента је посебно похваљен за досадашњи рад од челних људи мисије, а неколицина њих је била и улози вође тима. Полицијски службеници у зони мисије раде у веома тешким климатским условима (тропски појас), и изложени су здравственим ризицима (маларија, тифус, денга грозница...). Чланови контингента су дужни да сами себи обезбеде смештај и исхрану, за шта добијају средства од УН.


Важно је напоменути да се полицијски службеници пријављују добровољно за учешће у мировној мисији, што је једно од начела прокламованих од стране УН. Мотиви за пријављивање за одлазак у мировну мисију су пре свега стицање међународног искуства, размена искустава са колегама из других земаља, као и могућност додатне зараде.


Aнгажовање полицијских службеника Министарства унутрашњих послова у мировним мисијама Уједињених Нација


Мировна мисија у Либерији (УНМИЛ)


Мировна мисија на Хаитију (МИНУСТАХ)


Мировна мисија на Кипру (UNFICYP)Приоритети Министарства

Електронске набавке

Основне смернице развоја полиције у заједници у Републици Србији

Приручник за деловање савета за безбедност у градовима и општинама

Деца и полиција

Полиција данас

Безбедност – теоријско-стручни часопис

Заштитимо децу од педофилије на Интернету

Youtube

Људи нису роба

Сећање на погинуле и рањене припаднике МУП-а