**** Повећавање величине фонта у централном делу - FONT SIZER ****

Почетна страна | Latinica | English | Контакт | Мапа презентације

Смањи величину слова Врати величину слова на почетну Повећај величину слова
Знак САЈ-а 


ПРИЈЕМ У ЈЕДИНИЦУ И ОБУКА


Селекција припадника је најважнији предуслов за ефикасно и успешно извршавање задатака. Бирају се појединци који могу да делују подједнако успешно у свим условима (на земљи, у ваздуху, води и под водом), који се одликују дисциплином у обављању послова, јаком мотивацијом и снажним осећајем за тимски рад.


У САЈ се добровољно пријављују најспособнији припадници искључиво редовног састава полиције, који испуњавају следеће услове: да нису старији од 27 година, да имају најмање две године стажа у МУП-у, најмање четврти степен стручне спреме, возачку дозволу „Б“ категорије и да нису осуђивани. Кандидати за пријем у САЈ пријављују се на основу конкурса дежурнoj служби САЈ, где остављају основне податк,е који се бележе у Формулар за пријављивање кандидата. На основу података и провера врши се селекција, односно елиминација кандидата који не испуњавају критеријуме.


Следи провера физичке способности и спремности која обухвата:


  • општу физичку припремљеност (склекови, претклон трупа - трбушњаци, згибови на вратилу, леђни прегиб, пењање уз конопац, гимнастика, рад са лоптом, пливање и роњење, трчање на кратке и дуге стазе) и
  • проверу познавања борилачких вештина (џудоа, каратеа, самоодбране и бокса).

Кандидати се оцењују у складу са прописаним нормативима.Кандидати који прођу другу фазу тестирања долазе на појединачне разговоре са овлашћеним старешинама, који процењују испуњавање највиших критеријума за похађање обуке и рад у САЈ. Кандидати који добију пролазну оцену иду на здравствени преглед и психолошко тестирање, где је акценат на испитивању механизама превладавања стреса, мотивације за реаговање и начина реаговања и емоционалне зрелости.


Основна обука кандидата који се примају у САЈ траје шест месеци. Подељена је у две фазе, по три месеца:


1. Прва фаза обуке "фаза дрила" – три месеца

Кандидати завршавају основну обуку из Плана и програма обуке припадника САЈ и састоји се од маршева (дневних и ноћних), узбуна, „фамилијаризације“ са оружјем (аутоматском пушком и пиштољем), рада у тиму, извршења наређења без поговора, тактичке обуке одељења (напад, одбрана, кретање, израда заклона, маскирање), спортских активности. Сваки кандидат има свој идентификациони број који носи на униформи, а све време обуке, непрестано на полигону, у учионици на теоретској настави и у мензи, поред оружја, носи шлем, панцирни и борбени прслук. У току ове фазе, обука траје 24 часа непрекидно. Кандидати носе старе униформе и не излазе из базе.


Поред физичких квалитета, инструктори процењују и психичке особине кандидата: отпорност на стрес, могућност реалне процене у напетим ситуацијама, способност комуникације са колегама и осећај за тимски рад.


По истеку три месеца кандидати полажу пробни тест, који подразумева проверу психофизичких способности и почетну обуку у руковању ватреним оружјем, према стандардима САЈ. Испитно гађање назива се "гађање са повишеним адреналином" и од постигнутих резултата зависи да ли ће кандидат проћи даље. Проверава се и тактичко кретање појединца, као и рад у тиму.


Уколико задовоље строге критеријуме, добијају решења да су припадници Јединице и крећу у другу фазу обуке. Кандидати који нису прошли тест враћају се у матичну организациону јединицу МУП из које су дошли.


2. Друга фаза обуке - три месеца

Захтева виши степен психофизичке припремљености и обучености у руковању ватреним оружјем, као и другим оперативно-тактичким мерама и радњама, које се углавном изводе у урбаним условима. Под надзором инструктора вежбају упаде у објекат, рад са возилима, технике верања и друго. Такође, носе старе униформе, шлем је стално на глави и нижег су ранга у односу на остале припаднике Јединице. Кандидати још увек немају статус специјалца, што их још више мотивише и учвршћава у намери да остваре свој циљ – да постану део "елите". На овај начин проверава се и јача њихова мотивација, воља и упорност.


Након ове фазе врши се тестирање и провера физичке припремљености, ватрене прецизности, употребе оружја и квалитета (успешности) усвојеног знања и вештина из реализованог програма основне обуке.


Инструктори имају слободу да до последњег дана основне обуке одлучују да ли ће кандидат остати у Јединици.


Кандидати који су позитивно оцењени добијају решење о распоређивању у "Б" тим.Приоритети Министарства

Електронске набавке

Основне смернице развоја полиције у заједници у Републици Србији

Приручник за деловање савета за безбедност у градовима и општинама

Деца и полиција

Полиција данас

Безбедност – теоријско-стручни часопис

Заштитимо децу од педофилије на Интернету

Youtube

Људи нису роба

Сећање на погинуле и рањене припаднике МУП-а