**** Повећавање величине фонта у централном делу - FONT SIZER ****

Почетна страна | Latinica | English | Контакт | Мапа презентације

Смањи величину слова Врати величину слова на почетну Повећај величину слова
Знак САЈ-а 


ИСТОРИЈАТ


Суочена са проблемом растућег тероризма, бивша СФРЈ формирала је своје специјалне јединице на савезном и републичким нивоима. Решењем Републичког секретара за унутрашње послове СР Србије, 18. 12. 1978. године, формирана је “Јединица милиције за специјална дејства” РСУП Србије. Седиште јединице налазило се при Станици милиције Нови Београд, а за команданта је постављен Милош Бујеновић. Основни задатак јединице био је борба против тероризма, убачених диверзантско-терористичких група, спречавање отмица ваздухоплова, ослобађање талаца, борба против криминала, хапшење наоружаних и опасних лица, и сличне акције високог ризика у урбаним условима. До данас јединица је доживела неколико реорганизација.


Исте године су формиране специјалне јединице: у Аустрији ГЕК "Кобра", Италији НОКС, Шпанији ГЕО и Грчкој ЕКАМ.


База јединице се од 1983. до 1992. године налазила на Аеродрому “Београд” у Сурчину. Назив јединице је поново промењен 1991. године у “Специјална јединица МУП-а Републике Србије”. Реорганизацијом Савезне бригаде милиције 1992. године, део припадника њихове специјалне јединице преузет је и распоређен у Специјалну јединицу МУП-а Србије, а седиште јединице премештено је са Аеродрома "Београд" у Центар “13. Мај”, у Батајници, где се налази и данас.


Образоване су специјалне јединице у Ресору јавне безбедности МУП-а са седиштем у Београду, Новом Саду и Приштини, 1992. године, које су стављене под јединствену Команду специјалних јединица у оквиру Ресора јавне безбедности МУП-а РС.


“Специјалне јединице” 1994. године мењају свој назив у “Специјалне антитерористичке јединице” (САЈ ).


САЈ Београд и САЈ Приштина 1999. године интегрисане су у Специјалну антитерористичку јединицу (САЈ) са седиштем у Београду, Центар „13. мај“ у Батајници. Специјална антитерористичка јединица са седиштем у Новом Саду расформирана је 1999. године.Приоритети Министарства

Електронске набавке

Основне смернице развоја полиције у заједници у Републици Србији

Приручник за деловање савета за безбедност у градовима и општинама

Деца и полиција

Полиција данас

Безбедност – теоријско-стручни часопис

Заштитимо децу од педофилије на Интернету

Youtube

Људи нису роба

Сећање на погинуле и рањене припаднике МУП-а