**** Повећавање величине фонта у централном делу - FONT SIZER ****

Почетна страна | Latinica | English | Контакт | Мапа презентације

Смањи величину слова Врати величину слова на почетну Повећај величину слова
Значка полиције 

 

Национални криминалистичко технички центар

 

Зграда у којој се налази НКТЦ”

Национални криминалистичко-технички центар (НКТЦ) део је Управе криминалистичке полиције, Дирекције полиције.

 

У оквиру НКТЦ-а се налази више лабораторија које су опремљене најсавременијим апаратима и уређајима уз помоћ којих се обавља велики број ДНК, судско-медицинских, биолошких, токсиколошких, балистичких форензичких анализа и вештачења, као и вештачења пожара, експлозија и хаварија, докумената и рукописа, гласа и аудио записа.

 

 

Шематски приказ организације Службе за борбу против организационог криминала

 

Одељење за вештачења има следеће одсеке:

 

  • Одсек лабораторија за физичко-хемијска и токсиколошка вештачења
  • Одсек лабораторија за физичка вештачења
  • Одсек за регистрацију и идентификацију лица и НН лешева путем АФИС/ФИС и фото робота
  • Група за комплексну анализу аудио записа.

 

У НКТЦ-у је и Одељење за ДНК анализу и вођење базе ДНК профила, Одсек за судско-медицинска и биолошка вештачења, Група за фото и видео технику, као и два Одсека КТЦ који делују као регионални центри у Нишу и Новом Саду.

 

Стручњаци НКТЦ-а обављају и увиђаје, контролу квалитета, организују обуке, унапређују и координирају рад криминалистичке технике.

 

Национални криминалистичко-технички центар је такође надлежан и за Одељење криминалистичке технике ПУ за град Београд, као и за Одсеке криминалистичке и противдиверзионе технике по седиштима Полицијских управа у Србији.

 

Начелник Националног криминалистичко- техничког центра је Лазар Нешић.

 

 

Историјат криминалистичке технике у Србији

 

Крајем 19. и почетком 20. века у развијеним земљама стварају се специјализоване установе које се баве пословима криминалистичке технике. У почетку су у неким европским државама установљени само регистрациони бирои код престоничких полицијских управа који су постепено претварани у велике научно – судске лабораторије у којима су вршене криминалистичко – техничке експертизе. Док многе европске државе нису имале добро уређене установе за идентификацију и регистрацију, у Србији је, у Београду, при Министарству унутрашњих дела 1904. Године основано антропометријско – полицијско одељење.

 

Године 1911. Уведена је дактилоскопска регистрација криваца по Вучетићевом систему и започета су криминалистичко – техничка вештачења. Након Првог светског рата антропометријско одељење у Београду је реконструисано у Техничку полицију.

 

Током Првог светског рата, након уласка страних војних снага у Србију, појавила се потреба за истраживањем масовних злочина које су чинили припадници аустроугарске и бугарске војске над цивилним становништвом. С обзиром на то да у Министарству унутрашњих послова Србије нису постојали услови за самостално истраживање и документовање ових злочина, упућен је позив др Арчибалду Рајсу који долази у Србију 1914. Године. Рудолф Арчибалд Рајс је у Лозани основао Институт за техничку полицију и криминалистику, а уједно је и оснивач Техничке полиције у Београду организоване по примеру сличних установа у свету.

 

Изглед криминалистичко - техничке лабораторије у периору између два светска рата .

 

У међуратном периоду у Србији, поред Рајса, посебно су се истакли руски емигранти Сергеј Трегубов и Александар Андонович. Трегубов је у Југославији годинама радио као криминалистичко – технички експерт у Техничкој полицији, док је за време свог живота у Русији основао неколико научно – техничких лабораторија за судске експертизе. Александар Андонович је био шеф Техничке полиције и са Трегубовим коаутор прве стручне књиге о криминалистичкој техници у домаћој литератури, објављеној 1935. Године под насловом ,,Криминална техника“.

 

После Другог светског рата Техничка полиција је преименована у Биро за криминалистичку технику, а недуго након тога прераста у Криминалистичко – технички центар.

 

На темељима криминалистичке технике, које је поставио др Арчибалд Рајс са својим сарадницима, у Министарству унутрашњих послова Републике Србије данас постоји Национални криминалистичко – технички центар, који под окриљем Управе криминалистичке полиције (УКП) суштински преставља референтну установу у земљи за послове криминалистичке технике.

 

Зграда у којој се налази НКТЦ”

 

Данас постоје разне асоцојације на пољу рада криминалистичке технике. Једно од важнијих удружења те врсте је ENFSI (European Network of Forensic Science Institutes). Од априла 2009 године НКТЦ је пуноправни члан ENFSI-а.Приоритети Министарства

Електронске набавке

Основне смернице развоја полиције у заједници у Републици Србији

Приручник за деловање савета за безбедност у градовима и општинама

Деца и полиција

Полиција данас

Безбедност – теоријско-стручни часопис

Заштитимо децу од педофилије на Интернету

Youtube

Људи нису роба

Сећање на погинуле и рањене припаднике МУП-а