**** Повећавање величине фонта у централном делу - FONT SIZER ****

Почетна страна | Latinica | English | Контакт | Мапа презентације

Смањи величину слова Врати величину слова на почетну Повећај величину слова

Историјат развоја Службе

 

Један од кључних момената у борби против организованог криминала било је усвајање Конвенције Уједињених Нација о трансанционалном организованом криминалу са допунским протоколима. Као први правно обавезујући документ на пољу борбе против организовног криминала и први глобални правни инструмент за борбу против транснационалног организованог криминала, Конвенција поставља и оквире конкретних механизама борбе против организованог криминала и покреће конкретне акције на светском нивоу.

 

Резултат приступања Републике Србије овој Конвенцији било је, поред значајних законских измена у законодавству Републике Србије, и формирање специјализованих државних - правосудних и полицијских – органа за борбу против организованог криминала. Управа за борбу против организованог криминала основана је 1. октобра 2001. године.

 

УБПОК је у свом изворном саставу имао оперативна одељења за истраге у областима финансијског криминала и свих видова класичног организованог криминала, као и јединице логистичке подршке у истрагама, попут оперативне аналитике, полицијске опсервације, прикупљања обавештајних података, асистенције у операцијама хапшења високог ризика. Управа за борбу против организованог криминала је првобитно била издвојена из тадашњег Ресора јавне безбедности ( равна данашњој Дирекцији полиције), а начелник Управе био је непосредно одговоран министру унутрашњих послова за рад Управе.

 

Децембра 2005. године УБПОК је припојен Управи криминалистичке полиције, преименован у Службу за борбу против организованог криминала, задржавши само оперативне истражне јединице, док су логистичке службе издвојене и стављене у функцију Управе криминалистичке полиције.

 

Праћењем кретања и развоја криминала препознате су нове тенденције, услед чега су током времена у СБПОК-у формиране и нове организационе јединице – Одељење за борбу против високотехнолошког криминала (2007) и Једница за финансијске истраге (2009).

 Приоритети Министарства

Електронске набавке

Основне смернице развоја полиције у заједници у Републици Србији

Приручник за деловање савета за безбедност у градовима и општинама

Деца и полиција

Полиција данас

Безбедност – теоријско-стручни часопис

Заштитимо децу од педофилије на Интернету

Youtube

Људи нису роба

Сећање на погинуле и рањене припаднике МУП-а